Järvenpää
ARTISTI

Jorma Hautala

SIJAINTI

Wärtsilänkatu 16–22, Järvenpää

ARVIOITU VALMISTUMISAJANKOHTA

2022

INFO

Abstraktin taiteen edelläkävijä ja modernisti Jorma Hautala on suunnitellut neljän seinämaalauksen teoskokonaisuuden Järvenpään 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Hautala itse luonnehtii monumentaalista hanketta uransa kannalta merkitykselliseksi, tuotantoa summaavaksi taideprojektiksi. Teoksen toteutuksesta vastaa avoimen haun kautta valittu taiteilijatyöryhmä Heidi Katajamäki, Aleksi Liimatainen, Ilkka Iijalainen ja Aku Aalto.

 

Teoskokonaisuus sijoittuu Wärtsilänkadulle neljän 1960-lukulaisen asuintalon pohjois- ja eteläpäätyseiniin. Pohjoispuolen ”Forte” ja ”Crescendo” valmistuivat elokuussa 2021. Eteläpuolen ”Rubato” ja ”Staccato” valmistuvat vuoden 2022 aikana. Valmistuttuaan teokset päätyvät osaksi Järvenpään taidemuseon julkisen taiteen kokoelmaa.

 

Teosten sommittelu seuraa talojen rakenteita ja volyymeja ollen puheenvuoro abstraktin taiteen mahdollisuuksista arkkitehtuurissa. Seinämaalausten nimet viittaavat puolestaan musikaaliseen ulottuvuuteen ja Järvenpään kaupungin musikaaliseen historiaan.

 

Jorma Hautala (s. 1941) on luonut mittavan taiteilijauran Suomessa sekä ulkomailla. Hänet on palkittu muun muassa lukuisissa seinämaalaus- ja grafiikkakilpailuissa vuodesta 1973 alkaen, Valtion taidepalkinnolla vuosina 1972 ja 1975, Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1989 sekä Suomen Leijonan komentajamerkillä vuonna 2001.

 

KUVAT