Pohjoismaiden korkein muraali valmistui Hämeenlinnaan

Australialainen taiteilija Guido van Helten toteutti syyskuun aikana Hämeenlinnaan Pohjoismaiden suurimman muraaliteoksen. Van Helten maalasi Kantolan vanhojen viljasiilojen julkisivuun 56 metriä korkean teoksen. Maalaus levittäytyy massiivisena kahden vierekkäisen siilorakennuksen seinämiin.

Guido van Heltenin teokset ovat valtavia, fotorealistisia muotokuvia. Hänet tunnetaan erittäin tarkkana ihmiskasvojen kuvaajana. Van Heltenin teosten aiheet ovat usein historiallisia ja koskettavia – hän luo taiteellaan kontrastia totutulle katutaiteelle ja kaupunkitilan mainoskuvastolle.

Van Heltenillä on omintakeinen tyyli liittää työt yhteiskuntaan ja paikallisuuteen. Hämeenlinnassa hän tutustui paikallisiin perheisiin ja ympäristöön, valokuvasi paljon ja teki perusteellista taustatyötä ennen maalauksen aloittamista.

Guido van Helten on yksi tunnetuimmista siiloteoksia toteuttavista taiteilijoista. Taiteilija on aiemmin maalannut mm. hylätyn viljasiilon julkisivuun Brimin kylässä Australian Victorian osavaltiossa. Suomessa hän on toista kertaa. Viime vuonna hän maalasi UPEA16-festivaalilla muraalin seitsenkerroksisen talon päätyseinään Helsingin Vallilassa. Hänen taidettaan on nähtävillä myös muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Grönlannissa.

Hämeenlinnan teoksen toteuttamisessa ovat mukana Hämeenlinnan kaupunki, Australian Suurlähetystö, Visit Finland, Taike, Tikkurila, Suomen Viljava, Cramo ja Dripit.fi.

Valokuva: Terho Aalto