Jani Leinonen toteuttaa ajatuksia herättävän taideteoksen Hyvinkäälle

Hyvinkäällä syntynyt kuvataiteilija Jani Leinonen toteuttaa syyskuussa uniikin, seinämaalausta ja installaatiota yhdistelevän taideteoksen kotikaupunkiinsa. Teos syntyy Sillankorvankadulle Hyvinkään rautatieaseman viereen. Peräti 300 neliömetrin kokoinen, ratapihalle päin aukeava teos on osa valtakunnallista UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia, jota järjestää Upeart-yhdistys. Hyvinkää on festivaalissa mukana toista kertaa.

Sekä koti- että ulkomailla mainetta kerännyt Jani Leinonen (s.1978) on suomalainen kuvataiteilija, joka tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavista teoksistaan. Leinosen teosten aiheina ovat usein kaikkien tuntemat hahmot ja brändit. Taiteensa kautta Leinonen haluaa herättää ihmisiä kriittiseen ajatteluun. Hänen kritiikkinsä on huumorin värittämää irrottelua kaikkien tuntemilla symboleilla.

Taiteessaan Leinonen on ottanut kantaa esimerkiksi asunnottomuuteen ja ruoan eettisyyteen. Yksi hänen tunnetuista projekteistaan on nykytaiteen museo Kiasmassa järjestetty Tottelemattomuuskoulu vuosina 2015-2016. Joulukuussa 2016 Leinoselle myönnettiin Suomi-palkinto merkittävästä taiteellisesta saavutuksesta.

”On todella hienoa, että saamme tällaisen näyttävän ja samalla ajatuksia herättävän teoksen oman kaupungin taiteilijalta osaksi kaupunkimme 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa”, kertoo Hyvinkään kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapäällikkö Outi Raatikainen.

UPEA17-kaupunkitaidefestivaalilla toteutetaan tänä vuonna yli 20 taideteosta 14 suomalaiskaupunkiin. Mukana on useiden kerrostalojen muraalisarjoja, kokonaisen talon peittävä maalaus, pimeässä hehkuva muraaliteos sekä Pohjoismaiden korkein muraali 50 metriin kohoavissa tehdassiiloissa. Mittakaavansa vuoksi UPEA kirii jo toisena vuotenaan maailman keskeisimpien kaupunkitaidetapahtumien joukkoon. Festivaalin teokset toteutetaan syyskuun aikana.

Hyvinkään teoksen toteuttamisessa ovat mukana Hyvinkään kaupunki, Visit Finland, Tikkurila, Taike, Cramo ja dripit.fi.

Lisätietoa Jani Leinosesta:

www.janileinonen.fi