Guido van Helten aloitti Pohjoismaiden suurimman muraalin maalaamisen

Australialainen taiteilija Guido van Helten toteuttaa Hämeenlinnassa Pohjoismaiden suurinta muraaliteosta. Van Helten maalaa Kantolan vanhojen viljasiilojen julkisivuun 56 metriä korkean teoksen. Teos levittäytyy massiivisena kahden vierekkäisen siilorakennuksen seinämiin. Muraali on osa valtakunnallista UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia, jota järjestää Upeart-yhdistys.

Van Heltenin työt ovat valtavia, fotorealistisia muotokuvia. Hänet tunnetaan erittäin tarkkana ihmiskasvojen kuvaajana. Van Heltenin teosten aiheet ovat usein historiallisia ja koskettavia – hän luo taiteellaan kontrastia totutulle katutaiteelle ja kaupunkitilan mainoskuvastolle.

Van Heltenillä on omintakeinen tyyli liittää työt yhteiskuntaan ja paikallisuuteen. Hämeenlinnassa hän on tutustunut paikallisiin perheisiin ja ympäristöön, valokuvannut paljon ja tehnyt perusteellista taustatyötä ennen maalauksen aloittamista.

Guido van Helten on yksi tunnetuimmista siiloteoksia toteuttavista taiteilijoista. Taiteilija on aiemmin maalannut mm. hylätyn viljasiilon julkisivuun Brimin kylässä Australian Victorian osavaltiossa. Suomessa hän on toista kertaa. Viime vuonna hän maalasi UPEA16-festivaalilla muraalin seitsenkerroksisen talon päätyseinään Helsingin Vallilassa. Hänen taidettaan on nähtävillä myös muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Grönlannissa.

Hämeenlinnan teoksen toteuttamisessa ovat mukana Hämeenlinnan kaupunki, Australian Suurlähetystö, Visit Finland, Taike, Tikkurila, Suomen Viljava, Cramo ja Dripit.fi.